Bevilling fra Innovationsfonden til udviklingen af næste generations mikrobielle løsninger til landbruget

Bevilling fra Innovationsfonden til udviklingen af næste generations mikrobielle løsninger til landbruget
Press Release | Nov 06. 2018 07:41 GMT

Innovationsfonden har ydet en bevilling til Chr. Hansen, Københavns Universitet og Dansk Teknologisk Institut (DTI), som sammen vil arbejde på at udvikle naturlige løsninger til en bæredygtig landbrugsproduktion

Da den globale efterspørgsel efter fødevarer stiger, står landbrugssektoren over for en dobbelt udfordring: Produktiviteten skal øges, samtidig med at sektorens miljøpåvirkning skal reduceres.

”Gavnlige bakterier er en naturlig måde at beskytte planter og afgrøder på og kan medvirke til at opnå et bedre udbytte og samtidig sikre stabiliteten af udbyttet på landbrugsområdet. Med denne bevilling går vi sammen med Københavns Universitet og DTI for at udvikle omkostningseffektive, gavnlige bakterier til landbrugsproduktionen, som kan anspore til at gå væk fra klassiske pesticider og gødning,” forklarer Henrik Joerck Nielsen, vice president for Plant Health hos Chr. Hansen.

Fælles kræfter
Projektet til 3,9 millioner Euro – kaldet ‘Bac4CroP’ – er netop igangsat og skal køre i 4 år.

”Kombinationen af Københavns Universitets forskning i verdensklasse, Chr. Hansens tekniske knowhow og dybdegående mikrobielle viden og DTI’s kompetencer inden for markforsøg udgør den perfekte platform til at løse denne vigtige udfordring. Slutmålet er at øge landmændenes udbytte på globalt plan og levere afgrøder til forbrugerne, der har været behandlet med færre kemikalier,” tilføjer direktøren for Innovationsfonden, Peter Høngaard Andersen.

Trinene i projektet omfatter screening af nye mikrober baseret på plantebaserede og mikrobielle ’prediktorer’, integrering og forudsigelse af data ved hjælp af avanceret træning af maskiner, fremstilling af mere effektive og robuste produkter ved at sammenlægge bakterier og/eller ’fremavle’ nye sorter. Ved at teste produkterne i globale markforsøg opnås en forbedring af det endelige udbytte.

”I dag forsker man meget lidt i at forstå, hvordan man går frem, når det handler om mikrobielle løsninger til landbruget, hvilket medfører en ineffektiv produktudvikling og utilstrækkelige produkter. Bac4CroP-projektet vil øge succesraten og mindske omkostningerne til udvikling af nye gavnlige plantebakterier som robuste produkter til brug for en bæredygtig landbrugsproduktion,” tilføjer Henrik Joerck Nielsen.

Et naturligt alternativ og supplement til kemiske pesticider
Ifølge American Academy of Microbiology har mikrobielle løsninger til at forbedre plantesundheden potentiale til at øge afgrødernes produktivitet med 20 % og reducere behovet for gødning og pesticider med 20 % i løbet af 20 år1.

”Chr. Hansen har allerede oplevet stor succes inden for plantesundhed i de sidste 5 år. Ved at udnytte den ekspertise, vi har opbygget gennem 140 år med udvikling af mikrobielle løsninger til fødevarer, er det vores ambition at udvide vores globale lederskab, så vi kan levere et bæredygtigt alternativ til landmænd i hele verden,” konkluderer Henrik Joerck Nielsen.

1 “How Microbes can help feed the world”, American Academy of Microbiology, 2012


Chr. Hansen ist ein führendes global tätiges Biotechnologieunternehmen, natürliche Produkte für die Lebensmittel-, Ernährungs-, Pharma- und Landwirtschaftsindustrie herstellt. Wir entwickeln und produzieren Kulturen, Enzyme, Probiotika und natürliche Farben für eine breite Auswahl unterschiedlicher Lebensmittel, Süßwaren, Getränke, Nahrungsergänzungsmittel, Tierfutter und zum Pflanzenschutz. Die Grundlage für unsere innovativen Produkte bilden über 40.000 Mikroorganismenstämme – wir nennen sie gerne „gute Bakterien“. Mit unseren Produkten können die Hersteller mit weniger mehr produzieren und den Einsatz chemischer und anderer synthetischer Zusatzstoffe reduzieren. Darum sind unsere Produkte heutzutage von so großer Bedeutung. Bei Chr. Hansen ist unternehmerische Verantwortung ein integraler Bestandteil unserer Vision für bessere Lebensmittel und mehr Gesundheit. Im Jahr 2019 wurde Chr. Hansen von Corporate Knights als das nachhaltigste Unternehmen weltweit eingestuft. Das verdanken wir unseren intensiven Bemühungen um Nachhaltigkeit und unseren vielen partnerschaftlichen Geschäftsbeziehungen mit unseren Kunden. Seit über 145 Jahren versorgen wir unsere Partner – und damit letztendlich auch die Endverbraucher in aller Welt - mit Mehrwert. Wir sind stolz darauf, dass über eine Milliarde Menschen täglich Produkte verzehren, die unsere natürlichen Zutaten enthalten. Chr. Hansen wurde 1874 gegründet und ist an der NASDAQ Kopenhagen gelistet.

Teilen